joi, 17 mai 2012

Pinterest - un bun colecționar de fotografii

Irecuperabilii iubitori de Facebook se vor uita probabil strîmb la postarea asta însă a apărut un nou termen viral în lumea virtuală, altul decît „like” și anume: „pin”.
Platforma care permite utilizarea cu folos a acestei funcții este Pinterest, un social photo sharing website (nu aș fi putut-o spune mai bine în română) foarte inteligent creat și care poate fi o alternativă la celelalte site-uri de socializare.


Pe site puteți posta tot felul de fotografii pe care le puteți grupa în albume diferite și, partea care mi s-a părut cea mai utilă - pentru că, într-un final, la asta ne raportăm - este că poți găsi fotografii pe care în mod normal nici google nu ți le mai scoate în cale. Din simplul motiv că nu se află decît în calculatoarele personale ale utilizatorilor și ați fi surprinși să vedeți cîte mîini talentate sînt în întreaga lume.
Exemplu de album creat pe Pinterest
Nu trebuie decît să agăți („pin”) la profilul tău o fotografie care îți place (fie personală, fie de pe internet) și gata. Mi se pare o bună modalitate de a pierde timpul pe internet pentru pasionații de fotografi, în loc să răsfoiască Facebook. Așa că în ultima vreme încep să circule poze dubioase pe Fb.

vineri, 27 aprilie 2012

Din dragoste pentru fotografie


Fotografiile au un gust de nisip m\turat de valuri, apus `ncins topit `n mare [i v`nt c\ldu] de var\. Pentru Bogdan ele au pur [i simplu o arom\ „dulce, dac\ te pricepi [i amar\ dac\ nu. Mai ales c`nd e[ti la `nceput [i trebuie s\ `nve]i s\ accep]i criticile”. Acum mai bine de zece ani a f\cut prima fotografie, la mare, cu o „Smena pe film”. Atunci a mers `n excursie [i „fotografiam tot ce vedeam prin jur, peisajele ar\tau extraordinar, erau multe imagini care meritau imortalizate”, poveste[te t`n\rul m\rind ochii ca pentru a ar\ta pozele vechi `ntip\rite pe retin\. C`nd z`mbe[te, `n col]urile gurii `i apar dou\ gropi]e [i obrajii `i ro[esc de `nsufle]ire.
Pasiunea pentru fotografie nu este precum cea pentru ciocolat\, trebuie s\ „ai talent”, altfel nu `]i vor ie[i dec`t ni[te „h`rtii lucioase colorate”. Bogdan a f\cut [i „fotografii `n care poate se v\d mai pu]ine lucruri, dar asta depinde de cum [tie fiecare s\ citeasc\ detaliile”, spune rotind palmele `n aer. Pentru el fiecare fotografie are un mesaj criptic care poate fi descifrat doar dac\ „po]i scoate c`t mai mult din ce ]i se ofer\, nu din ce `]i dore[ti tu s\ ai. Trebuie s\ `nve]i s\ sco]i partea cea mai frumoas\ din orice au ocazia ochii t\i s\ vad\”, spune fotograful rotind ochii prin `nc\pere. 
Una dintre fotografiile din expoziția „Beauty” a  lui Bogdan

Frumuse]e imprimat\ pe obiectiv


Ca o regul\, „nu po]i fotografia ceva ce nu `]i face pl\cere”, pentru c\ nu te-ar mai reprezenta. Pozele vorbesc foarte mult [i despre cei care apas\ pe butonul aparatului de fotografiat [i imaginea nu trece doar prin filtrul obiectivului. Ci mai ales, prin acela al fotografului. De asta lui Bogdan `i place mai mult s\ fac\ portrete dec`t peisaje pentru c\ „chipul uman este mai expresiv, se pot citi emo]ii ca `ntr-o carte”, mai ales `n ochii lui. „C`nd `mi aleg un personaj, m\ uit `n primul r`nd la ochi pentru c\ ei s`nt `ntr-adev\r o poart\ a sufletului”, spune Bogdan m`ng`indu-[i b\rbia ascu]it\.
Bogdan `[i drege vocea, soarbe din sucul de mere [i spune c\ observ\ frumosul chiar [i `n piatr\ seac\, iar pentru a face asta, „trebuie s\ ai viziune”. Prima lui expozi]ie foto nu are `nt`mpl\tor tema „Beauty”, asta pentru c\ tot ce `nseamn\ mimic\ [i atitudine, pe el `l impresioneaz\. Ar fi vrut ca expozi]ia „s\ fie ceva mai wow, mai `nchegat, dar a ie[it «Beauty» [i at`t. Nu ar fi vrut s\ apar\ numele s\u sub ni[te fotografii care „nu transmit nimic”.

sâmbătă, 31 martie 2012

Bicicleta lui Tavi, o poveste

Bicicleta lui Tavi

 Tavi era prea mare ca să se mai urce pe bicicletă. Își împleticea mereu picioarele cînd încerca să îi încalece ghidonul. L-a îndoit puțin, în fotografie nu se vede. Și ne privea cu ochii lui mari, curioși, neînțelegînd probabil de ce i-a rămas mică. „Tavi, a plouat aseară, a intrat la apă”.

duminică, 25 martie 2012

„Zîmbiți, vă rog!”


foto: Inga Ivanovna
sursa: 1x.com



Zîmbiți, vă rog!”
Ce se întîmplă cînd auzi replica asta? Îți dai sufletul (pardon, „arama”) pe față și dăruiești fotografului cel mai bun, sincer și deschis surîs? Încerci să fluturi repede din gene ca să alungi starea ta sufletească actuală , sperînd că așa, poate, vei fi mai veridic?

joi, 15 martie 2012

„Amélie” - un film bun de fotografiat



„Amélie se refugiază într-o lume imaginată de ea. În această lume, discurile de vinil se fabrică precum clătitele”. Imaginați-vă acum lichidul negru alunecînd pe plită și scurgîndu-se lin. Un cadru rapid, dar pregnant, lipicios și îndrăzneț. Apoi privirea curioasă a copilei Amélie cînd privește peste umărul ei în întunericul de la cinematograf și urmărește expresiile spectatorilor. Ori musculița care se așază pe trotuar și își dă ultima suflare sub roțile unei mașini. Iată așadar cuvîntul-cheie al filmului, „detalii”. Totul se rezumă la aceste mici amănunte care scapă ochiului critic al privitorului de rînd. 

joi, 8 martie 2012

Fotoreportajul


Potrivit dicționarului „Random House Dictionary of the English Language”, reportajul reprezintă relatarea unei acțiuni, eveniment etc, bazată pe observare directă sau pe cercetare amănunțită și documentată. Relatarea susamintită este destinată persoanelor care n-au fost de față sau au avut acces limitat la desfășurarea evenimentului respectiv.

Aparatul de fotografiat

Aparatul de fotografiat este instrumentul cu ajutorul căruia se înregistrează imagini pe materiale fotosensibile. Dimensiunea acestor imagini și materialul fotografic utilizat fac obiectul altor capitole.

joi, 1 martie 2012

Portretul




Portretul este reprezentat de imaginea care evidentiaza particularitatile si atitudinile  specifice ale unui personaj. Este modul de a prezenta unicitatea persoanei, singura  sau intr-un cadru relational.
La reprezentarea persoanelor vom defini si un termen care este utilizat des in  cinematografie.  Numim  fotogenie,  particularitatea persoanei, de a  nu  fi confundata  cu alta, de a fi  identificabila  instantaneu  in orice ipostaza ar fi prezentata. Aceasta particularitate, este  considerata o calitate in domeniul filmului  (sau a televiziunii), unde orice confuzie intre  personaje sau nerecunoastere imediata a personajului, poate determina situatii bizare, ambiguitati, afectand cursivitatea naratiunii.