joi, 8 martie 2012

Aparatul de fotografiat

Aparatul de fotografiat este instrumentul cu ajutorul căruia se înregistrează imagini pe materiale fotosensibile. Dimensiunea acestor imagini și materialul fotografic utilizat fac obiectul altor capitole.


1. Aparatul de fotografiat cu stenop (pinola)
Acesta este cel mai simplu aparat de fotografiat, la care imaginea se formează fără lentile, un mic orificiu ținînd cont de aceasta. Lumina trecînd prin acest orificiu, va forma imaginea pe peretele pe care este proiectată.
Camera obscură poate fi de orice mărime și orice material, fără nici o restricție avînd pe un perete orificiul prin care pătrunde fascicolul luminos și pe peretele opus materialul fotosensibil. Aceste aparate de fotografiat se utliziează de fani, artiști plastici și fizicieni pentru cercetări.

Caracteristicile imaginilor realizate cu aceste aparate sînt următoarele:
  • Imaginile sînt mai moi, mai picturale, mai puțin clare față de imaginile realizate cu lentile,
  •   Cîmpul de claritate la aceste imagini este aproape de infinit;
  •   Unghiurile deschise rămîn absolut rectiliniare;
  •   Imaginile prezintă mari aberații cromatice;
  •   Imaginile nu suportă măriri mari (din cauza lipsei de claritate);
  •   Expunerile vor fi lungi (secunde pînă la zeci de minute), iar materialul fotosensibil poate fi a/n sau color, peliculă sau hîrtie;

Caracteristicile unei astfel de camere fotografice, care poate fi achiziționată sau confecționată artizanal sînt următoarele:
  • Distanța focală – care în acest caz se referă la distanța dintre stenop și materialul fotosensibil (nu este distanța focală în adevăratul sens al cuvîntului)
  • Diametrul stenopului – cu cît este mai mic, se obține o imagine mai mare și mai clară;
  • Numărul de stenopuri – prin mai multe orificii se pot obține imagini panoramice;
  • Formatul imaginii – va depinde de mărimea materialului fotosensibil;
  •   Tipul de material fotosensibil – a/n sau color, pozitiv sau negative, plan sau curb. În lipsa obiectivului, va exista o mare diferență între expunerile care se obțin pe centrul sau pe extremitățile imaginii. În aceste condiții, pentru imaginile mai mari se utilizează camere obscure semi-circulare și materiale curbe.
Cel mai important element al aparatului este stenopul (orificiul de trecere al fascicolului luminos). Acesta este confecționat din tabla subțire, cu o gaură centrală calibrată după distanța focală aproximată.

2. Componența unui aparat de fotografiat
figura 1
Aparatul de fotografiat este instrumentul cu ajutorul căruia se înregistrează imagini pe materiale fotosensibile. Dimensiunea acestor imagini și materialul fotografic utilizat fac obiectul altor capitole.
Subansamblele principale care compul aparatul de fotografiat sînt prezentate în fig.1


3. Camera obscură
Este incinta în care se află materialul fotosensibil, accesul în interior făcîndu-se pentru expunere prin obturator pentru expunere, iar pentru încărcarea-descărcarea cu material fotosensibil, prin spatele închis cu capac.

Există două tipuri principale:


figura 2
  • Camera obscură flexibilă (cu burduf) montată pe șasiu independent. Aceasta este montată pe un șasiu în lungul căruia se efectuează extensia permițînd deplasări și rotiri ale planului optic central și ale planului imagine față de axa optică (vezi fig.2).  Obiectivul, obturatorul, sistemul de vizare și punerea la punct, sistemul de măsurare a expunerii și magazia de material sînt module independente atașate. Prin rotirile față de axa optică, se modifică perspectiva în planul imagine sau se efectuează aplicații ale efectului Scheimpflug.



figura 3
  • Camera obscură rigidă. Nu are șasiu, conține în interiorul ei magazia de material fotosensibil, sistemul de transport al acestuia, obturatorul, sistemul de vizare și de punere la punct și sistemul de măsurare a luminii. Și la acest tip de cameră se pot atașa module și accesorii suplimentare. (fig. 3) 
Camerele rigide sît mai mici, mai ușoare, mai ușor manevrabile, dar nu permit abateri de la axa optică, deci nici corecții de perspectivă.
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească camera fotografică sînt:
- asigurarea condițiilor geometrice pentru formarea imaginii;
- rigiditate și rezistență la transport și manipulare;
- etanșare perfectă;
- maniabilitate;

Caracteristicile camerei obscure:
- Dimensiunea cadrului imaginii este una dintre principalele caracteristici. Pentru aparatele care permit modificarea cadrului imaginii, această caracteristică se exprimă prin dimensiunea maximă a cadrului.
-  Capacitatea magaziilor – reprezintă numărul de imagini car se pot obține după o încărcare a aparatului cu material fotosensibil. Pentru aparatele de fotografiat la care se folosesc rolfilme, această capacitate este similară cu numărul de poziții ale casetei de rolfilm.
- Interschimbabilitatea magaziilor. Există posibilitatea ca la acest tip de aparat fotografic să se utilizeze magazii interschimbabile care permit folosirea alternativ a mai multor dimensiuni de peliculă.

4. Caracteristicile funcționale ale aparatului de fotografiat
- tipul materialului fotografic utilizat și număr de imagini;
- formatul cadrului;
- modul de schimbare a cadrelor, nr. cadre/sec;
- tipul și caracteristicile obturatorului;
- tipul și caracteristicile sistemului de vizare și punere la punct;
- posibilitatea redresării imaginii;
- caracteristici ale opticii utilizate (distanța focală, deschidere maximă obiectiv, distanța minimă de punere la punct);
- caracteristici de expunere (sensibilitate minimă, timpi de expunere, tipul și caracteristicile sistemului de măsurare a expunerii);
- timp sincron blitz.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu